Proskurník není jen druh ibišku

Proskurník není jen druh ibišku

Kromě vitamínů nám nejvíce mohou preventivně pomoci také lahodné čaje z bylinek, které si můžeme různě připravovat. Jednou z rostlinek, která je vynikající proti hrozícímu, nebo již vypuknuvšímu zánětu průdušek je právě Proskurník lékařský.
vysypané bylinky
Proskurník lékařský je jemně ochlupená bylinka, která dorůstá do výšky šedesát až sto padesát centimetrů.   Květy má proskurník krátce stopkaté, pětilístkové a s růžovými korunními plátky.

Proskurník lékařský patří mezi slizovité rostliny. Je to vytrvalá, chlupatá, vysoká rostlinka, fialově kvetoucí, pocházející ze Středomoří a Střední Asie. Již ve stověkém Řecku byla velice oblíbena pro své léčivé schopnosti. Chudí vesničané připravovali z divoce rostoucích bylinek kašovité pokrmy. A stejně tak, jako za dnešních dnů, odvar z kořene a nati posloužily k léčení a bolestí a zánětů.

Květy proskurníku lékařského, stejně tak listy a kořen obsahují velké množství slizů, které mají blahodárný vliv na sliznice celého těla. Tyto slizy v rostlině obsažené
·         sliznice zvláčňují,
·         sliznice chrání
·         léčí již probíhající záněty
čaj z bylinek
Kořen proskurníku lékařského se též jako listy používá k přípravě čajů a sirupů pro snadné
·         odkašlávání při kašli
·         zánětu průdušek
·         průduškovému astmatu
·         černému kašli
·         zápalu plic
·         při střevních onemocněních
·         onemocněních močového měchýře a ledvin
·         žaludečních potížích,
·         bolestí břicha a průjmech

Z kořene též můžeme připravit obklady, které teplé přikládáme na zanícená kožní onemocnění, tvrdnoucí otoky nebo ječné zrno.

Odvar z proskurníku lékařského lze použít také jako kondicionér na poškozené vlasy, a též jako zesvětlující prostředek na vlasy tmavé. Odvar také zjemňuje ztvrdlou pokožku na patách a loktech. Zvlhčuje vysušenou a svědící pleť jako přeliv přes umyté vlasy, které též zesvětlí.

Jiné využití proskurníku lékařského:ve Francii se čerstvé výhonky pojídají jako jarní posilující pokrm, na Středním východě se kořen proskurníku vaří a poté smaží na cibulce a na másle.

Proskurník není jen druh ibišku
4.5 (90%)6