Proskurník není jen druh ibišku

Proskurník není jen druh ibišku

Kromě vitamínů nám nejvíce mohou preventivně pomoci také lahodné čaje z bylinek, které si můžeme různě připravovat. Jednou z rostlinek, která je vynikající proti hrozícímu, nebo již vypuknuvšímu zánětu průdušek je právě Proskurník lékařský.
hrnek s čajem
Proskurník lékařský je jemně ochlupená bylinka, která dorůstá do výšky šedesát až sto padesát centimetrů.   Květy má proskurník krátce stopkaté, pětilístkové a s růžovými korunními plátky.

Proskurník lékařský patří mezi slizovité rostliny. Je to vytrvalá, chlupatá, vysoká rostlinka, fialově kvetoucí, pocházející ze Středomoří a Střední Asie. Již ve stověkém Řecku byla velice oblíbena pro své léčivé schopnosti. Chudí vesničané připravovali z divoce rostoucích bylinek kašovité pokrmy. A stejně tak, jako za dnešních dnů, odvar z kořene a nati posloužily k léčení a bolestí a zánětů.

Květy proskurníku lékařského, stejně tak listy a kořen obsahují velké množství slizů, které mají blahodárný vliv na sliznice celého těla. Tyto slizy v rostlině obsažené
·         sliznice zvláčňují,
·         sliznice chrání
·         léčí již probíhající záněty
bylinkový čaj v konvici
Kořen proskurníku lékařského se též jako listy používá k přípravě čajů a sirupů pro snadné
·         odkašlávání při kašli
·         zánětu průdušek
·         průduškovému astmatu
·         černému kašli
·         zápalu plic
·         při střevních onemocněních
·         onemocněních močového měchýře a ledvin
·         žaludečních potížích,
·         bolestí břicha a průjmech

Z kořene též můžeme připravit obklady, které teplé přikládáme na zanícená kožní onemocnění, tvrdnoucí otoky nebo ječné zrno.

Odvar z proskurníku lékařského lze použít také jako kondicionér na poškozené vlasy, a též jako zesvětlující prostředek na vlasy tmavé. Odvar také zjemňuje ztvrdlou pokožku na patách a loktech. Zvlhčuje vysušenou a svědící pleť jako přeliv přes umyté vlasy, které též zesvětlí.

Jiné využití proskurníku lékařského:ve Francii se čerstvé výhonky pojídají jako jarní posilující pokrm, na Středním východě se kořen proskurníku vaří a poté smaží na cibulce a na másle.